ISOP Logo

Intrebari si raspunsuri

Se mai datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru creanţele fiscale ca urmare a înregistrării în Registrul comenţului a hotararii de dizolvare ?

În cazul înregistrării în Registrul Comerţului a hotărârii de dizolvare nu se mai datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru creanţele fiscale. 


Vezi detalii

Cum defineşte Noul cod de Procedură Fiscală insolvabilitatea ?

În sensul noului cod de procedură fiscală este insolvabil debitorul ale cărui venituri ori bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile.


Vezi detalii

Se continuă executarea după deschiderea procedurii de insolvență?

De la data deschiderii procedurii de insolvență se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii de insolvență, prin depunerea cererilor de admitere a creanțelor.


Vezi detalii

În ce condiții se poate reduce masa credală?

Planul de reorganizare poate să prevadă o reducere a cuantumului creanței și/sau a accesoriilor acesteia la care creditorul este îndreptățit potrivit legii. Prin confirmarea de către judecătorul sindic a Planului de reorganizare, creanțele și drepturile creditorilor sunt modificate astfel cum este prevăzut în plan, debitorul fiind descărcat de diferența dintre valoarea obligațiilor pe care le avea înainte de confirmarea planului și cea prevăzută în plan. În cazul intrării în faliment se va reveni la situația anterioară întocmirii Planului.


Vezi detalii

Pentru un debitor insolvabil există șanse de redresare?

Sub protecția legii insolvenței un debitor se poate redresa pe baza unui Plan de reorganizare care să indice perspectivele de redresare în contextul economic dat, modalitățile concrete de achitare a datoriilor societății pe o perioadă de  3 ani, calculați de la data confirmării Planului.


Vezi detalii

Cine conduce activitatea societății după deschiderea procedurii de insolvență?

În situația în care debitorului nu i se ridică dreptul de administrare, administratorul special desemnat de adunarea acționarilor va putea să conducă activitatea societății, efectuând actele de administrare necesare, sub supravegherea administratorului judiciar.


Vezi detalii

O societate poate să-și continuie activitatea după deschiderea procedurii de insolvență?

În perioada de observație și ulterior, în perioada de reorganizarea debitorul își poate desfășura activitățile curente contractate, poate să încheie noi contracte pentru derularea activității în conformitate cu obiectul de activitate, poate să efectueze operațiunile de încasări și plăți aferente acestor operațiuni, asigurând finanțarea capitalului de lucru în limite curente.


Vezi detalii

Insolvență = Insolvabilitate?

Insolvența este definită de art. 5, pct.29 al Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență ca fiind acea stare a patrimonilui unui debitor care se caracterizează prin insuficiența fondurilor banești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile.
Insolvabilitatea este acea stare a patrimoniului unei societăți în care valoarea pasivului este mai mare decât valoarea activelor, altfel spus, transformarea activelor în bani nu va asigura necesarul de fonduri financiare pentru achitarea datoriilor.


Vezi detalii

Deschiderea procedurii de insolvență este o necesitate sau o obligație?

Debitorul aflat în insolvență este obligat să adreseze Tribunalului o cerere pentru a intra în procedura însolvenței în termen de maximum 30 zile de la apariția stării de insolvență.

 


Vezi detalii